KF 5801 def2 WEB
Blog 07-04-2020

Kunnen we na Corona nog om blended learning heen?

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn scholen massaal overgegaan van face-to-face onderwijs naar online lesgeven. Vooral in het begin was het even zweten voor de leerkrachten, leerlingen én ouders... Maar inmiddels beginnen we aan deze nieuwe manier van lesgeven te wennen. Online lesgeven is zo gek nog niet. Digitaal onderwijs brengt veel voordelen met zich mee. Voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Een ding is zeker. Na Corona zal online lesgeven bij veel scholen een belangrijk onderdeel blijven binnen het lesprogramma. De kracht van goed onderwijs zit ‘m namelijk steeds meer in de combinatie van online en offline leren. Oftewel: blended learning.

Blended learning: wat is het?

Blended learning wordt steeds populairder in het moderne onderwijs. En het kan nu wel eens een vlucht gaan nemen. Blended learning is een leermethode die online onderwijs en het traditionele, klassikale onderwijs combineert. Beide lesvormen vullen elkaar aan, waardoor een volledig geïntegreerd lesprogramma ontstaat.

Ben jij al overtuigd van blended learning? Zo niet, dan vind je hier vijf voordelen op een rij.

Het maakt gepersonaliseerd leren mogelijk

Bij een blended leertraject staat de leerling centraal. De leerling volgt het online gedeelte namelijk op zijn eigen tijd, plaats en tempo. Daarnaast is adaptief leren mogelijk, waardoor elke leerling precies de informatie krijgt die hij nodig heeft. In het klassikale gedeelte kan vervolgens ingegaan worden op de vragen en onduidelijkheden die er zijn.

Het zorgt voor super betrokken leerlingen

Het blijft een uitdaging om je leerlingen bij de les te houden. Een van de grote voordelen van blended learning is een grotere betrokkenheid. Door de lesstof in verschillende vormen aan te bieden kan de leerling deze tot zich nemen op de manier die het beste bij hem past. Zo worden lessen minder eentonig en de interesse van de leerling gestimuleerd, Hierdoor is de kans groter dat hij de kennis beter begrijpt en onthoudt.

Je hebt inzicht in voortgang en resultaten

Als leerlingen in de digitale leeromgeving werken, worden hun voortgang en resultaten nauwgezet online bijgehouden. Zo heb je als docent 24/7 inzicht in de leerprestaties van je leerlingen. Je ziet in één oogopslag wat goed gaat, waar ze vastlopen en hoe zij scoren op bepaalde modules. Dit zorgt ervoor dat je leerlingen kunt bijsturen en extra uit kunt dagen als dat nodig is.

Het bespaart tijd en is efficiënt

Als docent heb je vaak tijd te kort. In de digitale leeromgeving worden resultaten van gemaakte toetsen automatisch nagekeken en bijgehouden. Dit scheelt een hoop nakijkwerk. Daarnaast kan het vooraf opnemen van digitale lessen ook helpen om je lessen efficiënter te maken. Hierdoor heb je tijdens de les je handen vrij om leerlingen te coachen om het beste uit zichzelf te halen.

Het maakt leren leuk!

Bij leren draait het uiteindelijk maar om één ding. Leren moet leuk zijn om effect te hebben! Steeds vaker zetten leerkrachten nieuwe technieken en innovaties in om hun lesprogramma’s te verrijken. Bijvoorbeeld met muziek, video’s, online oefenprogramma’s of interactieve spelletjes. Deze opties maken het leren van zelfs de meest saaie onderwerpen veel leuker.

Meer interactie in de klas

Een touchscreen is een onmisbare tool in de wereld van blended learning. Het speelt een centrale rol, zowel bij het lesgeven in de klas als op afstand. Met de touchscreens van CTOUCH vergroot je de interactie in de klas en komen jouw lessen tot leven. En het fijne is. Je kiest zelf welke software, platformen of besturingssystemen je gebruikt. Jij bepaalt wat voor jouw en je leerlingen het beste werkt.

Bekijk onze touchscreens

Ook interessant?

Blended learning, hybride leren, student centricity, gamification, virtual classrooms…. Wij scheppen orde in de chaos van buzzwords. Lees alles over de trends die de toekomst van het hoger onderwijs bepalen in onze gratis whitepaper.

Check de whitepaper

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wil je ons laatste nieuws en updates ontvangen?

Nee dank je